ledna 25, 2010

(we pick them just like wild strawberries)

Spoon - Transference // Spoon v sobě mají zakódovanou nějakou tu klasičnost, jimi nepatentovanou patinu skupiny, u které je ta frajerská složka dost nežádoucí. Alespoň teda v případě já contra jejich letošní deska. Vyzývavá bezesporu, atraktivní svým způsobem rovněž. Přesto jim titul pro dosavadní nejprotivnější album roku patří poprávu a bezproblémově. Dalo by se říct, že o parník. Zvedá mi to tlak a ne zrovna v tom pozitivním smyslu.

Hot Chip - One Night Stand // Hot Chip jsou legendy. Vzory pro a) slabošské studenty, b) zkoumavé bílé límečky, c) programátory na obecních úřadech. Se svými alby vždy drolili sebevědomí a racinalitu, o novém to tolik neplatí. Jistě, je to grower, ale docela bych se i klaněl k tomu, že nějakej nepovedenej, obrácenej. Nebo že to nefunguje tak jako obyčejně - že se objevují dosud skrytá schémata. Na One Life Stand se skrývají možná záložní sladkosti, což ale vzhledem k už dosaženému poměru cukr/kvalita taky není zrovna veselý. Mě to zas až tak nezklamalo, ale dovedu si představit, že větší plyšové matadory mohlo. Hlavy bych jim vymáchal v bio-mlíku, frajerům.

Four Tet - There Is Love In You // Kieran Hebden v minulosti participoval ve spoustě projektů (skladby s Burialem). Na novém albu místo vybuchujících balónků nabízí trošku ambientnější drama, náladové sedmiminutové kompozice. Ten minimalismus mu pak občas trochu ujíždí až do té mikrospánkové fáze, kdy se může stát celkem cokoliv. Ono je to hodně rajcovní poslouchat ty mutující linky - krystalicky se třpytící - plus ještě vědět, že neběží žádní LCD Soundsystem (u kterých z toho to retro a hippie nádech dělá to, co dělá). To, že se jejich All My Friends posbírala spoustu top desítek dekády, je taky mírně iritující. Four Tet tyhle problémy řešit nemusí - o jeho inteligenci, vkusu, síle i grafické prezentaci pochybuje málokdo. Na There Is Love In You se odehrává supr představení (krása, voe), a takhle nějak si představuju hudbu z galerie (nějakým způsobem akademickou, čistou, koukající na mě rovně).

Žádné komentáře: